Talcuiri la mari praznice de peste ani

Talcuiri la mari praznice de peste ani
Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Religie

DESCRIERE

Talcuirile pe care le oferim din nou publicului romanesc spre lectura au fost incredintate de Parintele Galeriu paginii crestine a ziarelor„Romania Libera” si„Ziua”, pe intinsul a mai bine de zece ani. Aceasta presa catehetica la care a consimtit generos si cordial pastoratia Parintelui Galeriu, chiar daca, la prima vedere, ar putea fi incadrata grabit la genul„gazetarie crestina”, reprezinta de fapt un corpus omiletic de-a dreptul uimitor, a carui adancime si putere duhovniceasca nu-si gaseste nicaieri echivalentul. Sunt talcuiri redactate de Parinte in goana si sub stresul amarnic al inchiderii ziarului si ratarii aparitiei, ca urmare, textul n-a avut ragazul sa devina calofil, iar ideilor le-a lipsit spatiul de a se lati si de a face„delta” din semnificatii. Presata si de timp, stramtorata si de numarul restrans al cuadratilor, substanta teologica a talcuirilor a fost constransa sa curga repede si vijelios, scanteind printre stanci ca torentul unui parau de munte. De aici, poate, intinderea lor fericita, optima, masurata parca de ingeri, si cadenta urgenta si prompta a derularii secventelor discursului. Concise ca si textele evanghelice, talcuirile par a fi mai curand„reportaje teologice”, teologhisite hipereconomic cu sufletul la gura. Acesta, si nu altul, este tempo-ul„desfasuratorului” tematic si conceptual al fiecarei talcuiri, contrazis, insa, neasteptat, de tonul general al textului, care parca ar tine mortis sa ramana asezat si moderat. Acest contrast voit este dovada precisa a inrudirii de fond, duhovniceasca, a talcuirilor cu calmul paradoxal al scrierilor Sfintilor Parinti. Specific, de altfel, textelor patristice este tocmai aceasta seninatate luminoasa si stralucitoare care racoreste permanent ritmul incordat si alert al naratiei.

In cuprinsul cartii de fata, randuirea textelor Parintelui Galeriu a tinut sa asigure in primul rand distribuirea logica a temelor teologice angajate, eludand in mod deliberat data aparitiei si cotidianul care a gazduit respectiva talcuire. Adoptand aceasta strategie expozitiva, textele dedicate aceluiasi praznic au putut fi grupate util in serii de teologhisiri tematice, al caror cuprins sa poata evidentia cititorului explozia semantica pe care o pot produce, de la o talcuire la alta, deplasarea accentelor si variabilitatea asociativa.


Pagini: 182
An aparitie: 2012
Format: 13x20 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1376 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.