Rusii, Masonii, Maresalul si alte raspantii ale istoriografiei romanesti

Rusii, Masonii, Maresalul si alte raspantii ale istoriografiei romanesti
-15%
Preț: 36,85 lei
43,35 lei (-14,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Un volum cu functie de lanterna si lupa: lumina si lentila care cerceteaza si dazvaluie dificila intrare a Romaniei in epoca moderna.

Mihai Dimitrie Sturdza are pasiunea documentului si toate rezervele posibile fata de poncifele propagandei care inlocuieste din ce in ce mai des la noi comunicarea simpla a adevarului istoric atat cat poate fi cunoscut..

Interese de moment si de grup au construit imagini false ale trecutului nostru: romanii apar ca absenti din lista personalitatilor recunoscute in Europa inainte de 1848, crearea tarii e pusa in seama miturilor masonice, filogermanii sunt prezentati ca niste monstri, despre anarhistii si bolsevicii infiltrati nu se vorbeste decat cu mare fereala, maresalului Antonescu i se atribuie o iluzorie sansa ratata de a fi schimbat soarta Romaniei dupa 1945, exilul romanesc e pe nedrept criticat ca moale si aproape apolitic etc.

Un volum bogat in surprize, caci de romani sunt pline arhive batranesti din lumea larga, dar si carti aparute in ultimii ani.

Pe sub ochii autorului au trecut si microfilme devenite accesibile relativ recent, jurnale si memorii in parte inedite ale unor importanti actori politici, articole si studii pe care prea putini le cunosc.

Ce rasare din ele?

O lume romaneasca eroica, idealista, naiva adesea, inselata si viclenita de aliati ca si de dusmani, incrucisand de nevoie spada cu geografia si tanjind la un echilibru mereu prea indepartat sau prea scump.

Un efort supraomenesc pentru a ramane in picioare.


Infranta in razboiul Crimeii, Rusia si-a indreptat principalele eforturi diplomatice spre desfiintarea obligatiilor care-i fufesera impuse de tratatul de la Paris.

Abia in 1871 a fost in masura sa denunte clauzele acestui tratat inainte de a-si arunca, sase ani mai tarziu, din nou, armatele la asaltul Imperiului Otoman.

Pana atunci, prea slabita de ultima ei infrangere, Rusia a incercat de mai multe ori, si nu doar prin presiuni diplomatice, sa-si recastige vechea suprematie asupra celor doua Principate dunarene, in care Tratatul de la Paris inlocuise protectoratul rusesc cu o garantie colectiva a puterilor europene...


DIN CUPRINS:


PARTEA I. Intrarea in modernitate

Romania intre Occident si Rusia
Un baron reformator: Vasile Bals
Ucenicii francmasoni la Roza linistii perfecte (Paris, 1843-1848)
Frati masoni in misterele Bucurestiului (1858-1860)

Rusia si tentativele de despartire a Principatelor Romane (1864-1866)
Junimea - societate secreta
Un germanofil antirus: Lupu Kostaki
(1851-1923)

PARTEA A II-a. De la anarhisti la comunisti: propaganda, razboi, armistitiu


De la anarhism la bolsevism: Zamfir Arbore si fiica sa Ecaterina
Curzio Malaparte, martor ocular la... ceea ce nu a vazut la Iasi in 1941
Preludiu la Razboiul Rece: ambasadorul sovietic, Carol al II-lea si anglo-americanii la Mexico
Comisia Consultativa Europeana si armistitiul bulgar din 1944

23 august 1944: negocierile de la Stockholm si dosarele armistitiului
Documente noi in legatura cu procesul si moartea maresalului Antonescu
<< Comunistii demascati>>, dati in judecata la Paris de un grup din emigratie

Format: 13, 5x 20 cm
Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 376
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1064 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.