REINVENTAREA IDEOLOGIEI. O abordare teoretico-politica

REINVENTAREA IDEOLOGIEI. O abordare teoretico-politica
-18%
Preț: 30,34 lei
37,00 lei (-18%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cartea Reinventarea ideologiei vizeaza o abordare de natura normativa, inscrisa in sfera de interes a teoriei politice, cu privire la evolutia intelectuala a unui concept a carui ambiguitate semantica a dat nastere, in scurta sa istorie, unor nenumarate confuzii sau identificari nepermise. Dincolo de acestea, ceea ce revine cu obstinatie atat in demersurile autorilor din domeniul stiintelor politice, cat si in cele care apartin filosofilor si teoreticienilor politici este conferirea unui sens negativ conceptului de ideologie. Plecand de la aceasta realitate, intentia asumata de volumul de fata este aceea a incercarii de a identifica un sens pozitiv al ideologiei. Propunandu-si sa depaseasca referirile marginale la ideologie, termen asociat fie incercarilor de a surprinde proiectiile marxiste cu privire la spatiul socio-politic, fie celor care isi propun o sistematizare a curentelor doctrinar-politice conturate in epoca moderna sau in cea contemporana, abordarea teoretico-politica din aceasta carte urmareste sa reinventeze conceptul. O astfel de abordare se situeaza, indelebil,„in contra” anunturilor succedate in cea de-a doua jumatate a secolului trecut, atat in zona teoriei sociale, cat si in cea proprie teoriei politice, cu privire la„sfarsitul ideologiei” ori la„sfarsitul istoriei”, si de aici decurge aerul de noutate pe care lucrarea il aduce.În acest sens, sunt luate in discutie rolul ideologiei in constructia realitatii sociale, functia sa de instrument al cunoasterii politice, precum si posibilitatea recuperarii sale in conditiile specifice lumii postmoderne.

Din cuprins:

•   Avatarurile unui concept. Perspective de definire a ideologiei
•   Fundamentele ideologice ale cunoasterii sociale
•   Ideologia ca instrument al cunoasterii politice
•   Recuperarea postmoderna a ideologiei

DANIEL SANDRU este Lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii„Petre Andrei” din Iasi, unde ocupa si functia de Director al Departamentului de Relatii Publice. Licentiat in Filosofie ca sef de promotie (1999) si absolvent de Stiinte Politice (2001) la Universitatea„Al. I. Cuza” din Iasi, a fost bursier Erasmus in Stiinte Politice la Universiteit Utrecht, Olanda (1999).În anul 2000 a absolvit Studiile Aprofundate in Filosofie Politica la Universitatea„Al. I. Cuza” din Iasi, iar din decembrie 2008 este Doctor Magna Cum Laude in Filosofie, in cadrul aceleiasi universitati. A publicat, in coautorat, volumul Concepte si modele in stiinta politica (Editura Cantes, Iasi, 2001), precum si mai multe studii si articole pe teme de teorie politica, in volume colective si reviste de specialitate. Domeniile sale de interes sunt reprezentate de teoria politica si analiza comparata a sistemelor politice.În jurnalism a debutat ca Recdactor-sef al Revistei„Opinia studenteasca” (1998), fiind in prezent co-realizator al Emisiunii„Polemici cordiale” de la Radio Iasi.

Nr. pagini: 338
Format: 14 x 19 cm
Anul aparitiei: 2010

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1018 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.