Opere, vol. 14 - Psihopatologia vieţii cotidiene

Opere, vol. 14 - Psihopatologia vieţii cotidiene
-25%
Preț: 22,43 lei
29,90 lei (-24,98%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-707-081-X
Editura:
Pagini: 360
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Descriere:

Deşi analizele din Psihopatologia vieţii cotidiene par rezultatele unui exerciţiu minor, lucrarea joacă un rol important în interiorul edificiului psihanalizei. Împreună cu Interpretarea visului şi Cuvântul de spirit şi relaţiile sale cu inconştientul (1905), studiul actelor ratate a demonstrat că inconştientul nu constituie apanajul celor atinşi de disfuncţia nevrotică, ci este prezent la toţi oamenii. Diferenţele dintre sănătate şi boală psihică nemaifiind de natură, ci doar de grad, pe temeiul psihopatologiei se poate construi o psihologie a stării de sănătate (psihologia inconştientului) şi se poate cerceta cultura din perspectiva manifestărilor inconştientului (psihanaliza aplicată).

Actele ratate, considerate de opinia comună rezultatul hazardului, îi oferă lui Freud dezvoltări extinse despre determinismul psihic. În timp ce explicaţia prin hazard privează actul ratat de sens, la fel ca teoriile prefreudiene (fiziologice şi fonetice), viziunea psihanalitică îl plasează în rândul fenomenelor psihice, adică al fenomenelor cu sens. Căci, spre deosebire de lumea exterioară, unde există hazard, în plan psihic determinismul este riguros, chiar dacă uneori multiplu mediat.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1188 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.