Investigarea fraudelor din domeniul proprietatii intelectuale

Investigarea fraudelor din domeniul proprietatii intelectuale
-15%
Preț: 41,69 lei
49,05 lei (-15,01%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 2 - 4 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Constitutional

DESCRIERE

Lucrarea abordeaza problematica de mare importanta si actualitate, aceea a fraudelor ce se comit in domeniul proprietatii intelectuale, autorul desfasurand o laborioasa activitate de cercetare stiintifica, plecand de la faptul ca fenomenul globalizarii a dus la proliferarea fraudelor cu impact distructiv asupra economiilor statelor lumii. Problematica abordata a dobandit o importanta si mai mare in prezent, pe fondul crizei economico-financiare, care a amplificat economia subterana alimentata cu uriase fonduri rezultate din acte de mare contrabanda si evaziune fiscala, din comercializarea clandestina de marfuri contrafacute.

Lucrarea reprezinta produsul unei valoroase activitati de cercetare stiintifica desfasurata asupra unui domeniu pe cat de complex si actual, pe atat de incitant pentru un cunoscator.

Ne aflam in fata unui studiu stiintific realist si obiectiv, in egala masura curajos si riguros imbracat in haina eleganta a limbajului specific domeniului abordat.

Lucrarea cuprinde multiple contributii originale materializate in opinii argumentate si, mai ales in propunerile de lege ferenda si in proiectul strategiei de combatere  a criminalitatii din domeniul proprietatii intelectuale, motiv pentru care o consideram o valoroasa contributie la fondul stiintific existent in acest domeniu.

Apreciez ca ne aflam in fata unei lucrari stiintifice remarcabile, opera unui jurist si politist cu o excelenta expertiza in domeniul proprietatii intelectuale, dar si a unui cadru didactic cu o laudabila activitate in domeniul universitar.

 

                              Prof. univ. dr. General Costica Voicu

 

Drepturile de proprietate intelectuala, privite in contextul aparitiei si evolutiei stiintei dreptului, formeaza o institutie juridica relativ recenta, avand o dezvoltare importanta incepand cu sfarsitul secolul XIX. Creatia intelectuala, ca element fundamental in reglementarea drepturilor de proprietate intelectuala, are un rol determinant in progresul societatii, fiind principalul motor al progresului, astfel ca importanta sa nu poate fi pusa la indoiala.

Conceptul de proprietate intelectuala reprezinta un ansamblu de drepturi ce decurg din activitatea intelectuala desfasurata de titular in domeniul stiintific, industrial, literar sau artistic, care ii permit sa posede, sa foloseasca si sa dispuna de produsul creatiei sale intelectuale. Datorita naturii incorporale a bunului care face obiectul dreptului de proprietate intelectuala, protejarea acestuia nu se poate face prin simpla posesie, asa cum se intampla in cazul bunurilor corporale, acest fapt stand la baza intregii conceptii ce guverneaza protejarea proprietatii intelectuale. Conventiile si acordurile internationale confera conceptului de proprietate intelectuala o clasificare in doua mari categorii: drepturi de autor si conexe acestora  si drepturi de proprietate industriala.

Fenomenul globalizarii a dus la o proliferare a fraudelor in domeniul proprietatii intelectuale, acestea avand un efect devastator asupra economiilor statelor lumii. Criminalitatea din acest domeniu cuprinde in principal trei categorii de activitati ilicite, respectiv: contrafacerea de marfuri, piratarea produselor si traficul acestora, existand insa si alte categorii de fapte incriminate, toate avand ca obiectiv comun protejarea acestui tip de proprietate. Pierderile anuale inregistrate  in urma fenomenului contrafacerii si piratarii de marfuri sunt estimate ca fiind de peste 700 miliarde de dolari[1], intreaga lume fiind sub spectrul amenintarilor acestui fenomen.  Efectele acestui tip de criminalitate sunt multiple si complexe, afectand in principal domeniul economic, prin scaderea cresterii economice, a investitiilor, a volumului comertului intern si international, dar si latura sociala prin reducerea gradului de ocupare a fortei de munca sau prin pericolul la care se expun consumatorii produselor piratate sau contrafacute.

Pornind de la aceste realitati, prezenta cercetare isi propune sa emita un set de directii de actiune in vederea cunoasterii si stapanirii fenomenului criminalitatii din domeniul proprietatii intelectuale la nivel national, care sa atinga toate palierele institutiilor angrenate in prevenirea si combaterea acestui gen de infractiuni. De asemenea, ne propunem identificarea vulnerabilitatilor sistemului actual de protectie a proprietatii intelectuale urmand a fi punctate si propuse masuri pentru eficientizare  la nivelul cadrului legal, procedural si institutional.

La baza elaborarii cercetarii a stat o analiza interdisciplinara a fenomenului cercetat, principalele discipline avute in vedere fiind: teoria generala a dreptului, dreptul international penal, dreptul penal european, drept penal si procedura penala nationala, management operational si strategic, criminologie, comert international, dreptul afacerilor, drept financiar fiscal si vamal si, nu in ultimul rand, criminalistica. Au fost analizate studiile organizatiilor internationale cu atributii in combaterea criminalitatii in domeniul proprietatii intelectuale, precum si statisticile internationale si nationale care reflecta evolutia criminalitatii din aceasta zona de interes.

Sub aspect metodologic, la elaborarea lucrarii s-au aplicat urmatoarele metode:

- metoda analizei istorice, utilizata pentru cercetarea originii si evolutiei  proprietatii intelectuale;

- metoda analizei comparative, folosita in special la studiul comparat al modului de implementare in legislatia nationala a normelor internationale;

- metoda observatiei, folosita cu precadere pentru evaluarea sistemului international si national de protectie a proprietatii intelectuale;

- metoda analizei logice, cu componentele sale de analiza inductiva, deductiva sau de generalizare, avand incidenta in special in prezentarea si analizarea opiniilor doctrinare referitoare la domeniul abordat;

- metoda analizei sistematice, utilizata la studierea in amanunt a legislatiei nationale, europene si a tratatelor internationale;

- metoda prospectiva, folosita pentru realizarea unei prognoze asupra evolutiei situatiei interne si internationale in domeniu.

Cercetarea si-a propus sa acopere o zona deficitara intr-un domeniu important al criminalitatii, oferind un studiu temeinic al situatiei actuale si propunand o serie de masuri pentru stapanirea si combaterea acestui fenomen infractional transnational.

Intentionam ca cercetarea sa nu se opreasca doar la analiza teoretica a fenomenului, ci la abordarea practica a acestuia si, de ce nu, la elaborarea unor directii unitare de actiune, atat la nivelul institutiilor implicate in combaterea acestui tip de criminalitate, cat si din punctul de vedere al alinierii practicii interne la cea europeana si internationala.


An aparitie: 2011
Nr. pagini: 341

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Constitutional - Cele mai comentate cărți

Created in 0.4195 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.