In arsita dragostei. Poeme si confesiuni despre Mircea Eliade

In arsita dragostei. Poeme si confesiuni despre Mircea Eliade
-5%
Preț: 32,21 lei
33,90 lei (-4,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Proza diversa

DESCRIERE

Inedit! Poeziile scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade. Cu marturiile familiei, scrisorile autoarei, fotografii.

Pentru prima oaraîn Romania, o carte despre care nici nu s-a vorbit. Adelina Patrichi, scriitor si primul jurnalist caruia familia lui Maitreyi i s-a confesat, va aduce,în aceasta editieîngrijita si pusaîn valoare ca un diamantîntr-o montura delicata, pe langa poeziile de dragoste scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, sufletul adevaratei Maitreyi,în cuvintele ei si ale celor ce au iubit-o sau renegat-o!

Pentru ca tot aici veti afla si despre tragedia pe care a declansat-oîn societatea conservatoare bengaleza publicarea romanului lui Maitreyi,în care eroina lui Eliade spunea sus si tare ca ea, femeia respectata de toata lumea, mama si bunica,încaîl mai iubea pe romanul care locuiseîn casa Dasguptaîn 1930!

Pentru prima dataîn Romania vorbim despre aceste poezii, siîn acelasi timp le publicam– acum le puteti citi si tine aproape de suflet.

Darîntre filele cartii„În arsita dragostei“ noi ne propunem mai mult decat atat: pe langa acele poezii sfasietoare, va aducem si marturiile familiei–între 1996 si 2007, Adelina Patrichi a vorbit cu Chitrita Devi (Chabu, sora lui Maitreyi, prezenta siîn romanul lui Eliade), Priyadarshi Sen (fiul lui Maitreyi) si Rupa Sen (nora)– acestia din urma ajunsi si ei personaje,în romanul lui Maitreyi.

De asemenea, volumul contine fotografii din epoca, facsimile din scrisorile despre si pentru Mircea, date despre ecranizarile celebrelor romane.

De asemenea, puteti vedea aici,în facsimil, si cuvintele disperate pe care Maitreyi le-a scris lui Mirceaîn graba pe cartea ei de poezii (cea pe care tocmai o publicase), pentru a-l avertiza ca parintii ei aflasera despre povestea lor de dragoste.

Cartea de poeme de dragoste pentru Mircea,„Aditya Marichi“, a fost scrisa sub imperiul emotiilor trezite deîntalnirea la Calcutta cu Sergiu Al-George, careîi povestea autoarei romanul„Maitreyi“, scris de Eliade, readucandu-iîn suflet toata iubirea pierduta cu aproape o jumatate de veacînainte.

Atunci Maitreyi se apuca si ea de scris si, cu aceeasi febrilitate cu care fusese scrisa„Maitreyi“, a pus pe hartie,între 18 septembrie si 18 decembrie 1972 aceasta prima replica literara la romanul lui Eliade.

Titlul Aditya Marichiînseamna„raza de soare“ (aditya–„soare“, marichi–„raza“) si este inspirat de numele pe care tatal ei, filozoful Dasgupta, i-l daduse lui Mircea, considerand ca, pronuntatîn bengali, aducea cu numele„Eliade Mircea“.

Un volumas de poezii de dragoste teribile, pline de patima si durere, pe care le-am tradus si inclusîn aceasta carte. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scriseîn 1972, imediat dupa ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezieînsa dateaza din anul 1947, cand Maitreyi avea treizeci si trei de ani.

„O sublimare artistica a disperarii. Nu am citit niciodata poezii ca acestea. Cartea are si o semnificatie filozofica; este reprezentativa pentru geniul indian. Dar mahnirea teribila care se ascundeîn aceste poeme face orice apreciere, supusa teoretizarii, sa para nu numai superficiala, ci si,într-un fel, lipsita de sens.“

(Sergiu Al-George)Numar pagini: 96
Anul aparitiei: 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

15,89 lei
21,19 lei (-25,01%)
Created in 0.1063 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.