Visinescu, tortionarul uitat: inchisoarea, crimele, procesul de Muraru Andrei

Visinescu, tortionarul uitat: inchisoarea, crimele, procesul de Muraru Andrei
-18%
Preț: 40,96 lei
49,95 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2017
Categoria: Memorialistica

DESCRIERE

Prefata de Dennis Deletant

"Procesul intentat lui Alexandru Visinescu a fost unul remarcabil intrucit se intimpla pentru prima data in istoria justitiei din Romania ca acuzatia de crime impotriva umanitatii comise in timpul regimului comunist sa fie indreptata impotriva unui fost comandant de inchisoare. Insemnatatea cazului provine totodata si din faptul ca acuzatiile au avut la baza cercetarile neobosite ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, sub conducerea dr. Andrei Muraru. Verdictul a fost dovada ca Revolutia din 1989 i-a oferit societatii romanesti sansa de a imbratisa valorile democratiei occidentale, valori care se bazeaza implicit pe ideea ca natura umana cauta sa cultive demnitatea intrinseca a individului, nu sa o distruga, asa cum a incercat sa faca Alexandru Visinescu si cum demonstreaza paginile acestei carti.” (Dennis Deletant)

"Povestea dosarului Visinescu, relatata profesionist de Andrei Muraru, nu are cinismul exuberant al unui roman de aventuri, dar are dramatismul etic al oricarei batalii pentru Justitie si Memorie. Alexandru Visinescu era raul anonim din vecinatatea noastra, ascuns sub un nume ce nu spunea nimic pentru milioane de romani si sub un renume a carui rezonanta terorizase sute de oameni ce-i trecusera prin fata, in inchisorile stalinismului romanesc. Visinescu era unul dintre tortionarii zelosi ai utopiei comuniste, facut din aluatul din care se plamadesc instrumentele tuturor totalitarismelor si purtatorii de bita ai tuturor dictatorilor. Avind constiinta anesteziata prin scuza ca? doar am executat ordine?, rasplatit printr-o pensie mare, printr-o Justitie complice ani de-a rindul si devenit inofensiv tocmai prin trecerea anilor, Visinescu traia linistit si banal, in bula confortabila a uitarii generale. Pina intr-o zi, cind – gratie unor cercetatori tineri, precum Andrei Muraru si colegii sai – Istoria l-a ajuns din urma.” (Adrian Cioroianu)


Andrei Muraru (autor)

Andrei Muraru (n. 1982, Iasi) a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (2005), unde si-a sustinut si doctoratul (2011) despre procesele postbelice ale criminalilor de razboi. A fost presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (2012-2014), calitate in care a demarat campania de aducere in fata justitiei a fostilor responsabili din aparatul comunist de represiune. In perioada 2006-2009 a fost consilier la Cancelaria Prim-ministrului si consilier al directorului general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (2004-2005), New Europe College (2009-2010) si United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC (2010-2011). A publicat numeroase studii in reviste de specialitate si lucrari colective. Este coordonator al volumului Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista (1945-1967) (Editura Polirom, 2008) si coautor al primului manual despre dictatura comunista, O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu (Editura Polirom, 2008; editia a II-a, 2009; editia a III-a, 2014). De asemenea, a participat la numeroase conferinte internationale, a sustinut prelegeri si are frecvent contributii pe teme de istorie recenta. A fost decorat de M. S. Regele Mihai pentru activitatea in fruntea IICCMER cu Ordinul "Coroana Romaniei” in grad de Ofiter (2015). Din decembrie 2014 este Consilier al Presedintelui Romaniei.Nr. de pagini: 488
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1432 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.