Contractul de imprumut de bani

DESCRIERE
Despre lucrare
Contractul de imprumut de bani este una dintre acele institutii juridice cu prezenta constanta in viata economica si sociala, dar tratata adesea cu o surprinzatoare superficialitate in plan legislativ si doctrinar. Aceasta lucrare ofera o analiza sistematica si profunda a regimului juridic aplicabil, reunind intr-un cadru coerent dispozitiile Codului civil, interpretarile jurisprudentiale relevante si numeroasele dificultati intalnite in practica.
Pe fondul unei reglementari generale insuficiente si al vidului normativ in materii esentiale – de la promisiunea de imprumut si formalismul remiterii, pana la contractele incheiate intre absenti, prin mijloace electronice sau in cadrul grupurilor de societati – in lucrare sunt identificate directii de clarificare si dezvoltare legislativa. Sunt tratate aspecte controversate, precum natura consensuala sau reala a contractului, posibilitatea conversiei in titluri de participare, limitele libertatii contractuale si riscurile suprainstituirii prin hotarare judecatoreasca a unui acord de vointa.
Din cuprins
Categorii de contracte
Regimul juridic general al contractului de imprumut
Concepte si conditii speciale privind contractul de imprumut de bani
Categorii ale contractului de imprumut de bani
Stingerea obligatiilor izvorate dintr-un contract de imprumut de bani
Aspecte procedurale si fiscale privind imprumutul de bani si proba contractului
Particularitati ale contractelor de imprumut de bani
Puncte forte
contine dezvoltari practice si teoretice valoroase pentru tematica abordata
contine elemente de drept comparat
contine practica judiciara relevanta
contine propuneri de lege ferenda
contine ample referinte bibliografice
Despre autor
Adina-Lorena Codeia este cadru didactic asociat, Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti si membru al Colegiului Consilierilor Juridici.
OPINIA CITITORILOR