Am cunoscut iadul. Marturii din inchisoare. 1947-1962

Am cunoscut iadul. Marturii din inchisoare. 1947-1962
Preț: 23,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Pagini: 240
Format: 13.5x20 cm

DESCRIERE

Cartea autorului Nichifor Crainic „Am cunoscut iadul. Marturii din inchisoare. 1947-1962" de la editura FLOARE ALBA DE COLT

Cartea cuprinde Memoriile din inchisoare (1947-1962), Raspunsul la actul de acuzare si Poeziile reprezentative din temnita Aiudului ale genialului academician Nichifor Crainic (1889-1972).
,, Cu toata nedreptatea suferita, n-am crezut niciun moment ca voi muri in inchisoare. Asprimea absoluta a inchisorii poate sa-ti anuleze vazul, auzul, sa-ti infecteze mirosul, sa-ti mortifice gustul si sa-ti interzica pipaitul. Un singur lucru ramane intact, cugetul tau, eul tau, spiritul tau. E singurul loc unde ramai stapan absolut tu insuti. Anulat pentru lumea dinafara, te refugiezi in spirit si traiesti mai intens ca oricand. Fireste, pentru asta iti trebuie o disciplina pe care-o aveam, doar nu degeaba studiasem secretele vietii interioare a spiritului. Dezlipit in mod fortat de lumea dinafara in care ai trait pana ieri, cand izbuteai sa accepti fara revolta aceasta izolare absoluta, ajungeai la o pace interioara, la o concentrare si la o reculegere esentiala, care dadeau spiritului o dispozitie de activitati inalte. La mine, in trei moduri se manifestau aceste activitati: in rugaciune, in cantec popular si-n poezie. In rugaciune imi apareau toti viii si mortii mei, fiinte iubite, prieteni si dusmani pentru care ma rugam deopotriva. Multele cantece populare pe care le stiam imi reveneau pe rand. Cum nu era voie sa le canti cu glas, le cantam in gand ceasuri intregi. Ele imi evocau indeosebi tara copilariei si-mi creau, ca si rugaciunea indelungata, o dispozitie prielnica poeziei. Poezia navalea in spirit cu nemiluita. Trebuia o lupta sa te fixezi la anumite teme pentru ca ulterior sa le tii minte. Le compuneam in cap, fixandu-le in memorie ca pe hartie. Le repetam in gand pana la cristalizarea formei, apoi treceam la alta. Le recapitulam din cand in cand pe masura ce aparea una noua in orizontul interior al rugaciunii si al cantecului popular. Am compus un volum intreg pe care il reciteam in minte ca din cartea tiparita. As fi putut sa compun mai multe volume, dar m-am infrant ca sa le pot memoriza exact. Ceea ce este curios este ca foamea, cu cat e mai acerba, cu atat devine stimulent pentru poezie. Intr-o perioada, cand nu ma puteam tine pe picioare, am facut poemul haiducesc Baldovin si Madalina de cinci sute de versuri, cate o suta pe noapte. In a saptea zi de greva foamei am facut poezia Rugaciune pentru pace. Ceilalti detinuti le invatau si le raspandeau din celula in celula si din inchisoare in inchisoare. Zeci de mii de oameni le-au stiut pe dinafara. Era un fenomen analog cu geneza folclorului. Dar cu cat o poezie vorbita se departeaza de origine, cu atat i se altereaza forma originala, deteriorandu-se, ceea ce se petrece si-n folclor.\\" (Nichifor Crainic, 16 iunie 1968)

CUPRINS

Academicianul Nichifor Crainic in iadul inchisorilor comuniste (studiu introductiv de Florin Dutu)

MARTURII DIN INCHISOARE
Boalele mele in inchisoare
Bataile suferite in inchisoare
Foamea
Mitia Ciakir
Contele Bethlen
Colaborarea mea cu Harry Brauner
Intoarcerea la folclor

MEMORIU Raspuns la actul meu de acuzare
Cuprinsul acestui memoriu
Publicatiile la care am scris
Atitudinea mea fata de miscarile nationaliste din Romania
Atitudinea mea fata de democratie. Demofilia mea
Atitudinea mea fata de fascism
Atitudinea mea fata de national-socialism. Rasismul meu
Eu si ura de rasa
,, Razboiul sfant\\" si pacifismul meu
Atitudinea mea in politica externa fata de Germania
De la 6 septembrie 1940 la 23 august 1944
Eu, ca,, sef si protector\\" al spionilor germani din Romania
Pentru cauza Ardealului de nord
Vizita la Sofia
Ca particular pentru cauza Ardealului
Atitudinea mea fata de poporul rus
Eu n-am fugit in Germania
Eu nu pot fi incadrat in Legea 312

POEZII CREATE IN TEMNITA AIUDULUI
Unde sunt cei care nu mai sunt?
Doina muntilor sau Doina mea
Cantec de dupa gratii
Cand mugurii surad a floare
Rugaciunea din amurg
Ucenicul
Bufnita
Daruire
Eu
Cantecul potirului
Cantecul foamei
Milogul
O pasarica
Cantec de departe
Soim peste prapastie
Insamantare
Vecernie
Rugaciune pentru pace
Barza
Portret
Noaptea invierii
Dolores
Cantec de primavara
Baldovin si Miralina
Moartea-nteleapta
Cocorul
Rugaciune
FamiliaraISBN: 978-606-93984-4-4

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1003 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.