Alexandru Bucur - Tratat de chirurgie. Volumul III - Chirurgie ORO-MAXILO-FACIALA. Sub redactia - Irinel Popescu

PRP: 115,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 109,25 lei
Diferență: 5,75 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2007
Pagini: 600

DESCRIERE

Tratat de chirurgie. Volumul III - Chirurgie ORO-MAXILO-FACIALA.

Elaborarea unui tratat a fost considerata intotdeauna o datorie de onoare pentru reprezentantii scolii de chirurgie din Romania. Sarcina dificila, fara indoiala, dar pe care, incepand din a doua jumatate a secolului trecut chirurgii romani si-au asumat-o, rezultatul fiind editiile aparute sub redactia lui Nicolae Hortolomei si Ion Turai, Theodor Burghele, Eugen Proca, Nicolae Angelescu.


Un tratat de chirurgie este in primul rand o oglinda a chirurgiei romanesti la momentul respectiv.

Desi participarea autorilor straini nu este a priori exclusa (in aceasta editie acestia se vor regasi), tratatul de chirurgie a fost si ramane in primul rand o opera nationala.

Evident, un astfel de tratat abordeaza si ultimele noutati - tocmai de aceea este mereu nevoie de editii noi.

Totusi, inainte de orice, lucrarea reflecta experienta autorilor, remarcabila in majoritatea cazurilor si cu nimic mai prejos de standardele internationale.

Am fost onorat sa beneficiez in alcatuirea acestei editii de colaborarea unora din cei mai prestigiosi specialisti din tara, in toate domeniile chirurgiei.

Consider ca, in ansamblu, repartitia pe centre universitare a celor 10 volume si a capitolelor pe care le contin, este echilibrata si reflecta, in acelasi timp, preocuparile speciale ale autorilor pentru anumite probleme.

Cele zece volume ale seriei reprezinta 10 discipline chirurgicale; chirurgie generala are insa doua volume, in timp ce ginecologia si chirurgia pediatrica au fost cuprinse impreuna, intr-un singur volum. Un mare merit in aparitia acestui tratat revine, desigur, coordonatorilor de volum care si-au asumat sarcina dificila a uniformizarii textului si ilustratiei, a bibliografiei etc.

Doresc sa le multumesc pe aceasta cale pentru marele efort pe care l-au depus.

Menirea principala a unui astfel de tratat este una didactica. Cartea se adreseaza rezidentilor, medicilor specialisti, precum si tuturor care vor sa-si completeze cunostintele in domeniul chirurgiei.

A fost acoperita, in linii mari, tematica de admitere in rezidentiat, curricula de pregatire a rezidentilor si tematica examenelor de specialitate din respectivele domenii ale chirurgiei.

Autorii au cautat sa abordeze subiectele cat mai complet. iar redactorul seriei nu a impus restrictii legate de intinderea capitolelor.

De aceea. informatia va fi in multe cazuri aproape exhaustiva, dar cititorul si mai ales cel car urmeaza sa utilizeze materialul pentru un apropiat examen poate avea un sentiment de frustrare.

O editie viitoare poate reconsidera acest aspect, in favoarea unei mai mari concizii a materialului.

Semnalele venite din partea cititorilor vor fi de un real folos in acest sens. deoarece, ca de obicei, ei sunt supremii judecatori.

Cateva subiecte se vor regasi tratate in mai multe locuri: dat fiind caracterul din ce in ce mai interdisciplinar al medicinii actuale, acest lucru era inevitabil. Pe de alta parte, ni s-a parut absolut firesc sa existe unele diferente de abordare intre autori.

Pentru cei care inteleg caracterul complex al medicinei contemporane, acesta este un lucru normal.

Mai dificil poate fi pentru cei care se pregatesc pentru examene si care ar fi dorit probabil o abordare mai uniforma.

Apelam la intelegerea lor cat si a celor care vor alcatui bibliografia si testele pentru viitoarele examene, rugandu-i sa inteleaga ca in medicina continua sa existe controverse si puncte de vedere diferite asupra aceluiasi subiect.

Atat pentru redactor, cat si pentru autori. a fost o sansa sa poata colabora cu Editura Academiei Romane, al carei prestigiu binecunoscut a insemnat, in acelasi timp, un imbold la o munca serioasa si de calitate.

Un cuvant de recunostinta, din partea tuturor celor care au contribuit la aceasta lucrare, d-Iui acad, Dumitru Radu Popescu. directorul editurii. si d-Iui acad. Laurentiu Mircea Popescu, fara sprijinul carora acest tratat nu ar fi putut sa apara.

Prof. dr. Irinel Popescu

Prefata:

Preluand intrebarea maestrului meu academician prof dr. Alexandru Pesamosca, referitor la specialitatea noastra, pusa in urma cu cativa ani, incerc sa definesc pasii pe care i-a facut aceasta pe parcursul ultimilor ani.

Chirurgia pediatrica, aceasta "batrana doamna" destinata sa vindece copiii de la o zi la 18 ani, a ajuns sa-si delimiteze anumite specialitati chirurgicale in primul rand separand chirurgia viscerala de ortopedia pediatrica, apoi in sanul chirurgiei viscerale s-au individualizat urologia pediatrica, chirurgia plastica pediatrica, chirurgia toracica pediatrica, chirurgia oncologica pediatrica.

Daca amintim si faptul ca ORL-ul, oftalomologia, neurochirurgia si chirurgia cardio-vasculara la copil sunt specialitati care necesita o pregatire aparte alaturi de pregatirea in sine - apreciem ca astazi chirurgia pediatrica se apropie din ce in ce mai mult de felul cum s-a diferentiat in timp chirurgia adultului.

Pentru nou-nascut si sugar, specialitatea noastra aduce dificultati si particularitati in plus legate de cunostintele profesionale, de indemanarea practica si de rolul major pe care il joaca ATl-ul, specialitate determinanta in succesul postoperator.

Astazi, se vorbeste si despre chirurgia prenatala, legata de diagnosticul ecografie prenatal, un alt succes tehnic al ultimilor ani; este adevarat ca in ultimii ani s-a estompat avantul spre aceasta forma de chirurgie, ramanand ca si indicatii unele malformatii grave si situatii socio-familiale deosebite (exemplu, hernie diafragmatica congenitala grava).

Chirurgia laparoscopica si-a gasit un teritoriu vast de aplicatie in chirurgia pediatrica viscerala, abordand domeniul malformatiilor, al tumorilor, abdomenul acut chirurgical etc.

Rolul chirurgiei pediatrice este astazi major in Romania, daca ne referim in special la cifrele de mortalitate infantila crescute, corelate cu cifrele scazute de natalitate, chirurgia pediatrica putand ameliora decisiv acesti parametri de incadrare europeana.

Chirurgia pediatrica din Romania are astazi mai mult decat oricand nevoie de o dotare tehnica egala cu a colegilor din tarile europene si din alte continente, alaturi de o pregatire profesionala in tara si-n strainatate.

Copilul va trebui sa fie ingrijit astazi ca si maine, in unitati medicale cu profil pediatric, nu ca "un adult in miniatura ", necesitand sa fie abordat de o echipa intreaga de specialisti la fel ca si adultul.

Alaturi de chirurgia adultului, "sora sa mai mare ", chirurgia pediatrica se alatura eforturilor de asistenta medicala de calitate din tara noastra.

Lucrarea de fata prezinta elemente importante de patologie chirurgicala viscerala pediatrica adresandu-se medicilor rezidenti si specialisti chirurgi pediatri, pediatrilor, medicilor A TI si neonatologi.

SUCCES CHIRURGIEI PEDIATRICE!

Prof. dr. Corneliu Sabetay

Nr. de pagini: 340
Anul aparitiei: 2008

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1383 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.