Poeme pentru Doamna Dalloway

PRP: 40,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,00 lei
Diferență: 10,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Pe coperta: John Everett Millais, Fata asezata pe podeaDesen pentru poemul Scuzele bunicii de Alfred Tennyson (1859)

 

„Scriu iar despre lucrurile acestea/ Fugite demult, niciodata gasite” – acestea sunt primele versuri din noua carte a lui Dumitru Zdrenghea, Poeme pentru Doamna Dalloway. Imediat ce l-am citit, l-am suspectat pe poet ca se joaca cu noi „de-a Sfinxul”. „Lucrurile acestea” e sintagma care ne impune un prezent imperativ, un hic et nunc, pentru ca imediat prin acel „demult” sa ne trimita intr-un timp iremediabil trecut, iar prin cuvantul urmator, „niciodata”, sa anuleze orice perspectiva temporala. In fond, aici e cheia intregii carti: poetul incearca sa faca jurnalul unei zile „mai lungi decat veacul” – cum ar spune Cinghiz Aitmatov. Dumitru Zdrenghea continua si in aceasta carte lupta cu Heraclit, cu acel „totul curge”, o lupta tot mai disperata cu timpul care se ascunde in toate maruntisurile, detaliile si resturile zilei. Poetul dilata ziua pana la refuz, dupa modelul Virginiei Woolf sau al lui James Joyce din Ulise, ceea ce-l face uneori sa creada ca a invins: „E sigur, Heraclit nu avea dreptate/ Sau a murit prea tanar”. Asta este! De la o vreme incolo, tuturor ne place mai mult perspectiva eleata: „?i totul devine cum a fost,/ Nemiscat”. O poezie directa, confesiva, atat de densa, ca-i iese incarcatura existentiala prin toate crapaturile poemelor. (ION MURE?AN)

 

DUMITRU ZDRENGHEA s-a nascut in 29 septembrie 1946, la Cluj. A absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca in 1970; in 1980 a devenit medic primar interne, iar in 1990, medic primar cardiolog. A facut specializari la Universitatile Tours si Aberdeen. Este membru al Societatii Europene de Cardiologie (ESC) si membru al European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Din 1972 este cadru didactic si a primit mai multe premii si distinctii, printre care Meritul Academic al Academiei Romane si titlul de Profesor Emerit al Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca. A publicat volumele de poezie: Eu celalalt, Cioburi de nimic, Semne, Iubiri, Trist peste lume, 101 fiorduri, Intrupari, Caderea in adancuri, Trecerea in iarna, Complicata mea viata in pantecul mamei, Balada cavalerului fara armura sau La crasma lui Jackie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Alba-Hunedoara.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.3510 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.