Antropocentrism si teocentrism in opera parintelui Dumitru Staniloae

PRP: 22,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 19,80 lei
Diferență: 2,20 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Antropologia si hristologia sunt interdependente. Modul de a te raporta la Hristos determina modul de a te raporta la om. Chipul unic al acestuia din urma e descoperit datorita existentei lui Hristos. Viziunea antropologiei naturaliste este, din punct de vedere religios, o consecinta a unui nestorianism dualist in care precumpaneste mai intai latura divina a lui Hristos, ca mai apoi, sa se ajunga la un umanism revoltat, la o antropologie naturalista. Nestorianismul acesta deriva apoi intr-un monofizitism uman, urmand cronologic dupa tendinta acaparatoare a unuia divin. De curand, antropozofia cauta sa lege lumea spirituala de antropologie, dar o facea eronat, cu pretul unui esec. Rudolf Steiner, A. Besant sau E. Blavatsky distrug integritatea chipului uman, stratificandu-l prin compromisul cu evolutionismul. Lipsa libertatii este consecinta directa a acestei viziuni despre om.

Antropologia crestina e antropocentrica la modul autentic, pentru ca e teocentrica. Ea are in vedere pe Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, si nu natura, ceea ce ar nega caracterul personal al omului. Ca atare, am considerat ca opera unuia dintre cei mai prestigiosi teologi ai secolului al XX-lea, Dumitru Staniloae, este cat se poate de concludenta, prin pertinenta judecatilor sale, in privinta stabilirii sensului vietii umane si a modalitatilor in care poate fi atins, avand avantajul urmarii cu fidelitate, dar nu pasiv, ci creator, a surselor spiritualitatii patristice crestine. Chipul divin al fiintei umane a fost punctul central al operei parintelui Staniloae. El insusi, intr-un dialog cu Sorin Dumitrescu, isi declina interesul pentru Persoana lui Iisus Hristos, provocat in parte de limbajul de lemn pietist al teologiei dogmatiste a timpului, influentate de scolastica apuseana, si de atitudinea sentimentalista fata de El, specifica unor predici insipide.

Nr. de pagini : 234
Anul aparitiei : 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.3367 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.